Superfoods – to co najlepsze dla organizmu

Superfoods jest terminem używanym przez wszystkich dietetyków i pasjonatów zdrowego żywienia na całym świecie. Każdy, kto marzy o pięknej sylwetce, ale i silnym i dobrze funkcjonującym organizmie powinien dowiedzieć się, co należy do superpokarmów i jak najszybciej włączyć je do swojej diety.

Magiczne właściwości superproduktów

Czym są właściwie superfoods? To naturalna żywność, która nie została wcześniej przetworzona, bogata we właściwości odżywcze. Jest niezwykle korzystna dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również pomaga właściwie odżywić organizm. Superpokarm zawiera w sobie tak niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania witaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe omega-3 i antyoksydanty, dzięki którym chronić można organizm przed chorobami cywilizacyjnymi.

Superfoods korzystne są nie tylko dla zdrowia, ale i dobrego samopoczucia. Są niskokaloryczne, widocznie poprawiają wydolność organizmu, a nawet zwiększają długość życia. Zawarte w nich składniki odżywcze odmłodzą Twoje ciało i dodadzą Ci życiodajnej energii.

Najbardziej wartościowe superfoods

Na rynku dostępnych jest bardzo wiele produktów z grupy superfoods. Chyba najpopularniejszym z nich jest quinoa, zwana również komosą ryżową. To rodzaj kaszy, która jest pełnowartościowym źródłem białka, zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe oraz saponiny, które wspomagają organizm w walce z alergiami i zapaleniami. Spożycie komosy ryżowej uchronić może przed miażdżycą i nowotworami.

Do pełnowartościowych, zbawiennych dla organizmu pokarmów należą również nasiona chia. To malutkie nasiona szałwii hiszpańskiej, niegdyś będące pokarmem Azteków i Majów. Słowo chia, w języku Majów oznacza bowiem siłę.  Zawierają w sobie wapń, magnez, błonnik, białko i przeciwutleniacze. Nasiona chia z powodzeniem dodawać można do deserów i zielonych koktajli. Przed podaniem warto namoczyć je w wodzie lub mleku roślinnym, zwiększą wtedy swoją objętość i staną się lepiej przyswajalne.

Mówiąc o superfoods, nie można zapomnieć o jagodach acai. Nie tylko wspomagają one odchudzanie, zwiększają metabolizm, ale również zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym oraz pomagają w walce ze stresem. To doskonałe źródło wapnia i wszelkiego rodzaju dobroczynnych minerałów.

Warte wymienienia są również jagody goji, trawa jęczmienna oraz spirulina, które pomagają oczyścić organizm i wzmacniają go od środka. Wystarczy dodawać je do sałatek, napojów lub deserów!

Polskie superpokarmy

Do superfoods należą nie tylko drogie produkty, dostępne jedynie w sklepach ze zdrową żywnością. To także pospolite owoce, przyprawy czy warzywa, jak np. czosnek. Znany jest ze swoich właściwości wspomagających odporność (naturalny antybiotyk), chroni również przed miażdżycą, a także wspomaga prawidłowe trawienie.

 

superfoods

Superfoods to nie chwyt marketingowy. Uzupełnij codzienne menu o superpokarmy, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny. Pamiętaj, w zdrowym (dobrze odżywionym) ciele drzemie zdrowy duch!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *