Pudding Chia, czyli zdrowe i tanie śniadanie

Żyjąc w świecie gluten free, lactose free i innych ekotrendów zastanawiamy się, czy z tych wszystkich produktów oferowanych na rynku jako bio znajdzie się coś, co będzie cenowo przystępne dla naszego portfela. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy odkryłam danie, które spokojnie nasyci nas na kilka godzin, a przy okazji będzie bardzo zdrowe – jest to pudding chia.

Dlaczego Chia?

Nasiona Chia posiadają ogromne wartości odżywcze i są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Są idealnym produktem dla osób będących na wszelkiego rodzaju dietach, ponieważ można je włączyć do mnóstwa posiłków jak na przykład musli, czy sałatki. Najczęściej spotykanym daniem zawierającym nasiona Chia jest pudding, którego przygotowanie teoretycznie wydawać by się mogło skomplikowane, w praktyce okazuje się bardzo proste.

Jak przygotować?

Do naszego puddingu potrzebujemy jedynie mleka kokosowego, miodu, owoców lub konfitury owocowej i oczywiście Chia. Zalewamy nasiona mlekiem z miodem wieczorem dokładnie je mieszając, a rano mamy już gotowe syte śniadanie, które podajemy z wybranym przez siebie owocem. Prawda, że proste?

Czy aby na pewno tanio?

Wszystko pięknie, ale czy tak naprawdę składniki, które są potrzebne do tego dania kosztują niewiele? Za mleko kokosowe zapłacimy od 8 do 10 zł za 400-500 ml. Nasiona Chia również kosztują podobnie, z tym że paczka wystarczy nam spokojnie na około 10-12 porcji, dlatego warto zainwestować! Jeśli chodzi o owoce to już zależy od nas, czy preferujemy sezonowe, czy wolimy konfiturę. Podsumowując, za taką bombę odżywczą cena produktów wychodzi stosunkowo niska a gwarantuję, że poziom zadowolenia będzie wysoki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *