Miód manuka

 

Miód manuka to miód powstały z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów krzewu manuka. Ten krzew porasta głównie obszar Nowej Zelandii oraz południowo-wschodnią Australię. Oryginalny i najdroższy miód manuka pochodzi właśnie z tamtych regionów.

Właściwości jakie posiada sprawiły, że w ostatnim czasie stał się bardzo popularnym i pożądanym produktem. Wszystko dzięki jego właściwościom antybakteryjnym, za które odpowiada związek o nazwie methylglyoxal. Oprócz tego miód jest dobry na poprawę krążenia, obniżenie ciśnienia, zwiększenie odporności organizmu oraz zwiększenie wytwarzania nowych komórek.

Warto sięgać po miód manuka przy leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, przy zespole jelita drażliwego czy refluksie, gdyż ma on działanie probiotyczne, co znaczy, że po jego spożyciu w jelitach maleje ilość bakterii szkodliwych, a rośnie liczba bakterii należących do naturalnej flory organizmu. Wykorzystywany jest także przy zapaleniu dziąseł i przy różnych problemach skórnych jak np. trądzik, lekkie oparzenia czy odleżyny.

Jak wybrać najlepszy miód manuka? Należy sprawdzić na opakowaniu jakie jest stężenie związku methylglyoxalu, gdyż to ono decyduje o skutecznym działaniu miodu. Może ono wynosić nawet do 1000mg/kg. Badanie naukowe wykazały, że miód o stężeniu metylglyoaxalu 100 mg/kg zabija bakterie E. Coli.

Miód manuka jest bardzo drogi, dlatego przy jego zakupie należy dokładnie sprawdzić jego skład oraz zwrócić uwagę na to czy posiada certyfikat MGO, który podaje zawartość methylglyoxalu. Innym ważnym certyfikatem jest UMF (Unikalny Czynnik Manuka), porównuje on właściwości antybakteryjne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *