Jarmuż cudotwórca

Jesień to sezon na jarmuż – warzywo, którego cudowne właściwości nie są jeszcze w Polsce tak znane, a powinny! Jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, między innymi takim jak nowotwory i choroby serca. Co więcej, ma wyrazisty, pikantny smak z lekką goryczką – dzięki niemu nasze dania będę nie tylko zdrowsze, ale i dużo ciekawsze.

Pogromca nowotworów

Jarmuż jest dwuletnią rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Jego liście występują w kolorach zielonym, fioletowo-zielonym, fioletowo-brązowym i są wartościowym źródłem białka, błonnika, witamin, składników mineralnych. Zawiera też więcej wapnia niż mleko, jest bogatym źródłem witamin K, C oraz A. Jarmuż to jednak przede wszystkim prawdziwy pogromca nowotworów. Zawiera dużo karetonoidów, które są przeciwutleniaczami – odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych i dzięki temu zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych i układu krążenia. To także cenne źródło sulforafanu – związku o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Zawiera też indole, które chronią przed rakiem piersi oraz flawonole o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

Gdzie kupić jarmuż?

Jarmuż można spotkać już w coraz większej ilości hipermarketów i na bazarach. Jest stałym bywalcem wszystkich sklepów ze zdrową żywnością. Najlepiej kupować go w sezonie – jesienią i przez całą zimę. Warto wybierać warzywa o ciemnozielonych, jędrnych, kruchych liściach, bez plam i szkodzeń. W domu należy przechowywać go w lodówce w foliowych woreczkach z dziurkami, nie dłużej niż trzy dni. Można go też zamrozić.

Jak jeść jarmuż?

Jarmuż jest najpyszniejszy podsmażony lub zblanszowany. Warto go też dodawać do kaszy, makarony czy dań warzywnych. Do sałatek najlepiej wybierać młode, małe i delikatne liście. Można go też oczywiście podawać na surowo, miksować w koktajlach, wyciskać sok, gotować na parze i piec. Każdy znajdzie swój ulubiony sposób podania. Koniecznie spróbujcie chipsów z jarmużu. Są przepyszne i przede wszystkim zdrowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *