Jabłko – pomocnik w walce z kilogramami

Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce. Dostarczają nam wiele niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz flawonoidów, o których mówi się, że są eliksirami młodości. Zaleca się, aby jeść jabłka kilkadziesiąt minut przed posiłkiem – przyśpieszy to proces trawienia oraz poprawi perystaltykę jelit.

Zwalcz groźne choroby

Naukowcy z University of Iowa uważają, że zjedzenie jednego jabłka dziennie przyśpieszy utratę zbędnych kalorii. Badania również wykazują, że składniki, które są zawarte w jabłkach, mogą zahamować rozwój Alzheimera, zmniejszyć ryzyko występowania raka jelita grubego czy raka trzustki.

Czy jabłka odchudzają?

Jabłka same w sobie nie odchudzają, ale stanowią uzupełnienie diety. Przede wszystkim zawierają błonnik, który występuje w postaci pektyn. Dzięki temu daje uczucie sytości i najlepiej jeść je pomiędzy posiłkami, kiedy zaczynamy czuć głód. Należy jednak pamiętać, że jabłka zawierają cukry proste, które naturalnie występują w owocach. Średniej wielkości jabłko ma najczęściej od około 50 do 100 kcal.

Zastosowanie octu jabłkowego

Od jakiegoś czasu hitem stał się ocet jabłkowy. Od dawna był on lekiem stosowanym przede wszystkim w medycynie ludowej. Jego zadaniem było oczyszczać organizm a także uzupełniać niedobór potasu. Jego opina jako cudownego środka odchudzającego wzięła się stąd, że wydziela kwasy żołądkowe i ułatwia trawienie. Zaleca się jednak, aby nie spożywać go samodzielnie, ale jako dodatek do dań, które są ciężkostrawne. Ocet jabłkowy można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy, że wymieszasz łyżeczkę octu z 2 łyżeczkami miodu i ½ szklanki przegotowanej wody. Trzeba pamiętać, że octu jabłkowego nie mogą spożywać osoby, które mają problemy z tarczycą, chorobą wrzodową czy kobiety w ciąży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *