Dieta bezglutenowa a odchudzanie

Szkodliwość glutenu jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych tez w dietetyce. Na dietę bezglutenową przeszło wielu celebrytów, którzy chwalili się znacznym spadkiem wagi i doskonałym samopoczuciem. Czy odchudzający wpływ diety bezglutenowej to mit, czy też jej wprowadzenie to korzystna dla naszego organizmu zmiana?

Czym tak naprawdę jest gluten?

Gluten to białko zapasowe, które występuje w ziarnach pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Zanieczyszczony glutenem może być również owies. Białko to jest czynnikiem toksycznym dla osób chorych na celiakię i uczulonych na pszenicę. Nie powinny go spożywać również jednostki, u których wykryto nadwrażliwość na gluten. U wszystkich chorych powoduje on zanik kosmków jelita cienkiego, których zadaniem jest zwiększanie jego powierzchni i wchłanianie składników odżywczych. Wchłanianie pokarmu jest więc utrudnione, co skutkuje różnorakimi objawami, głównie reakcjami alergicznymi. Chorzy na celiakię doświadczają również złego samopoczucia, cierpieć mogą na depresję. Mają także problemy z utrzymaniem wagi.  Zwolennicy bezglutenowego trybu życia uważają, że pszenica znacznie szkodzi organizmowi, gdyż zatruwa go i odbiera siły witalne.

Czy gluten szkodzi wszystkim?

Dieta bezglutenowa przeznaczona jest w głównej mierze dla cierpiących na celiakię. Jednak również osoby tolerujące gluten są nią coraz częściej zainteresowani. Gluten dla osób zdrowych nie jest szkodliwy. Jest jednakże zdradliwy. Zboża pszeniczne zawierają bowiem w swoich ziarnach również szybkostrawną skrobię, która to niemal natychmiast rozpada się w przewodzie pokarmowym. Uwalniają się cząsteczki glukozy, które docierają do krwiobiegu. Skutkuje to nagłym wyrzutem insuliny i nieodkładaniem się niezbędnych zapasów cukru, a więc nagłymi napadami głodu.

Dieta bezglutenowa dla zdrowych

Według powszechnej opinii, dieta bezglutenowa pomaga schudnąć. Wiadomo bowiem, że pszenne pieczywo oraz makarony pełne są tuczących węglowodanów. Wykreślenie ich z codziennego jadłospisu dla większości osób oznacza spadek wagi. Odpowiednio prowadzona dieta bezglutenowa ma korzystne właściwości dla organizmu. Pomaga unormować wskaźnik BMI. Bezglutenowcy spożywają też dużo więcej zdrowych pokarmów, takich jak pełnowartościowe kasze czy mąki, które mają niski indeks glikemiczny. Istnieje jednak druga strona medalu, bezglutenowe wypieki muszą zawierać więcej tłuszczy i cukrów, aby zachowały właściwy kształt. Produkowane są ze zbóż, które są oczyszczone i zawierają skrobie, które są wysokokaloryczne. Nie posiadają także niektórych witamin i minerałów.

Dobre rady dla bezglutenowców

Będąc na diecie bezglutenowej, należy pamiętać, aby spożywane posiłki były urozmaicone. Muszą składać się z różnego rodzaju kasz i pełnowartościowych zbóż, a także świeżych owoców i warzyw. Osoby z nietolerancją glutenu powinny jeść regularnie, we właściwych dla siebie ilościach. Dieta bezglutenowa nie pomoże schudnąć, jeśli prócz zdrowych produktów będziesz spożywał także te kaloryczne, a sport oglądał jedynie w telewizji. Jeśli chcesz nie jeść glutenu, rób to z głową, inaczej jedynie pogorszysz swoje zdrowie i niepotrzebnie opróżnisz zawartość portfela.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *