Czy zielona kawa pomaga w odchudzaniu?


Czym jest zielona kawa?

Kawa kojarzy się większości z nas z kolorem brązowym i czarnym, jej nagła zmiana na zieleń budzi zainteresowanie i zaciekawienie. Prawda jest taka, że zielona kawa to ziarna zebrane, ale jeszcze nieprzepalone. Składem chemicznym nie różni się bardzo od ziaren, które znamy i wykorzystujemy codziennie. Skąd zatem nagła właściwość odchudzająca? Istnieją dwie możliwości – albo ekstrakt z zielonych ziarenek nie działa, a tylko nasza wiara spala nasz tłuszcz, albo dzieje się tak z pomocą ziół, które są dodawane to cudownych tabletek.

Producenci obiecują, że zielona kawa:

odchudza

zmniejsza apetyt

pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu

dodaje energii

przyspiesza przemianę materii

wspomaga redukcję cellulitu

przeciwwskazania:

ciąża lub karmienie piersią

choroby serca

nadciśnienie

cukrzyca

osoby poniżej 16 roku życia

Kilka lat temu przeprowadzono na Uniwersytecie w Zurychu badania, dotyczące wpływu warunków palenia kawy właśnie m.in. na poziom zawartości kwasu chlorogenowego w ziarnach kawy. Do badania zostało wziętych 9 rodzajów kawy z różnych regionów: Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Okazało się, że naturalne niepalone ziarna zielonej kawy, bez względu na pochodzenie, zawierały 34-43 mg kwasu chlorogenowego w każdym gramie. Te same ziarna w procesie palenia traciły większość tego cennego składnika, który w zależności od kawy i procesu palenia pozwalał na zachowanie 2-9 mg kwasu chlorogenowego na każdy gram ziarna.

 

zielonakawa1

Stosowanie zielonej kawy bez odpowiedniej diety i regularnych ćwiczeń nie przyniesie spektakularnego efektu. Zieloną kawę można potraktować jako suplement wspomagający w połączeniu z racjonalnym odżywianiem i aktywnością fizyczną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *