Czy warto gotować na parze?

Wiecie jaki jest najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia? Według dietetyków i lekarzy tylko dzięki gotowaniu na parze produkty zachowują swoje drogocenne mikroelementy i witaminy oraz wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Jeśli jeszcze nie macie sprzętu, który umożliwi wam gotowanie w ten sposób, jak najszybciej biegnijcie do sklepu!

Dlaczego warto gotować na parze?

Badania pokazują, że podczas tradycyjnego gotowania w wodzie, produkty tracą nawet 40% witamin i cennych minerałów. Co więcej, podczas gotowania na parze nie dodajemy żadnych tłuszczów ani soli, co sprawia, że przygotowane dania są bardzo mało kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i naszemu zdrowiu. Produkty nie nasiąkają wodą, nie tracą swoich walorów smakowych i zachowują kolor. Do tego potrawy przygotowane na parze są dużo bardziej lekkostrawne niż te tradycyjnie gotowane czy smażone.

Jak gotować na parze?

Gotowanie na parze to szybka i prosta metoda przyrządzenia pysznego i aromatycznego dania. Warto pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach, które sprawią, że potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Przede wszystkim uważajcie, żeby gotowane produkty nie dotykały wody. Postarajcie się też, żeby były równomiernie rozłożone na urządzeniu i żeby garnek, w którym gotujecie był jak największy, a pokrywka idealnie do niego dopasowana. Dzięki temu będzie dużo miejsca na parę i nie będzie ona uciekała poza naczynie. Wkładkę z potrawą należy włożyć do garnka dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć i od tego momentu liczyć czas gotowania. Warto pamiętać też o tym, że woda nie powinna gotować się zbyt mocno.

Jak sprawić, żeby danie było jeszcze smaczniejsze?

Na parze można ugotować niemal wszystko – warzywa, mięso czy ryż. Szczególnie polecam gotować w ten sposób ryby – nie dość, że skropione wcześniej sokiem z cytryny będą smakować wyśmienicie, to jeszcze będą lekkostrawne i zdecydowanie mniej tłuste, niż te pieczone czy smażone. Aby dania gotowane na parze były jeszcze smaczniejsze, warto posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami, a do wody dodać kostkę bulionu.

To jak, zaczęliście już gotować na parze? 🙂

One thought on “Czy warto gotować na parze?

  • 2 września 2016 at 17:03
    Permalink

    pewnie, że tak! nawet kupiłam parowar z Morphy Richards, już bardzo rzadko zdarza mi się używać normalnych garnków i patelni. często zamiast czystej wody wlewam też wywar warzywny albo bulion, pycha!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *