Co jeść na płaski brzuch – 10 produktów

Co jeść na płaski brzuch – 10 produktów

Dawka pokarmów które dają energie odżywczą w każdym kęsie.

1. Migdały:

Te pyszne i wszechstronne orzechy zawierają białko i błonnik, nie wspominając o witaminie E. Są również dobrym źródłem magnezu, oraz regulują poziom cukru we krwi. Organizm musi posiadać minerały w celu wytworzenia energii, budowy i utrzymania masy mięśniowej. Stabilny poziom cukru we krwi pomaga uniknąć głodu, który może prowadzić do przejadania się i przyrostu masy ciała. Ale najbardziej interesująca jest ich zdolność do blokowania kalorii. Badania wskazują, że skład ich ścian komórkowych może pomóc zmniejszyć wchłanianie wszystkich tłuszczy.

Wypróbuj: 30g dziennie (około 23 migdały) to około 160 kalorii.

2. Jajka:

Nie znajdziesz lepszego źródła białka. Jaja są bardzo cenione przez dietetyków ze względu na ich równowagę aminokwasów. Naukowcy z Pennington Biomedical Research Center odkryli, że kiedy ludzie jedli jajka w godzinach porannych, czuli się mniej głodni przez cały dzień, niż kiedy spożywali śniadanie składające się z węglowodanów złożonych, takich jak bułeczki. Białko i tłuszcz w jajku mogą przyczyniać się do poczucia sytości.

Wypróbuj: jedno jajko dziennie, chyba, że masz wysoki poziom cholesterolu we krwi, w takim przypadku należy najpierw skontaktować się z lekarzem. (Jedno jajko to około 213 miligramów cholesterolu).

3. Soja:

Soja jest doskonałym źródłem antyoksydantów, błonnika, białka. Jest też niezwykle wszechstronna.W studium z Journal of the American College of Nutrition odkryli, że osoby z nadwagą, którzy pili śrute sojową na bazie mleka stracili na wadze więcej niż ci, którzy spożywają tradycyjne napoje dietetyczne na bazie mleka.

Wypróbuj: dwadzieścia pięć gramów samego białka (nie izolowane) sojowego dziennie. Wybieraj różne pokarmy sojowe, jest mnóstwo produktów pakowanych w “izolowane białko sojowe” – ten ostatni nie może dostarczyć wszystkich korzyści płynących z pełnego ziarna soi.

4. Jabłka:

Badania w czasopiśmie Nutrition wykazały, że kobiety z nadwagą które spożywają trzy jabłka lub gruszki dziennie przez trzy miesiące, straciły na wadze więcej niż osoby, które karmiono podobną dietą z ciasteczek owsianych zamiast owoców. Duże jabłko ma 5 gramów błonnika, a także niemal 85% wody, która pozwala czuć się pełną. Jabłka zawierają także kwercetyne, wykazano, że może ona pomóc w walce z niektórymi nowotworami, zmniejszyć uszkodzenia cholesterolu i promować zdrowe płuca.

Wypróbuj: Jabłko (lub dwa) dziennie.

5. Jagody:

Najlepszy przyjaciel każdego dietetyka, większość z nich jest bogata w błonnik. Eksperci twierdzą, że najlepiej zjeść, od 25 do 35 gramów dziennie. Jagody (i inne owoce) są również bogate w przeciwutleniacze, które nie tylko pomagają chronić przed przewlekłymi chorobami takimi jak rak, ale mogą również pomóc uzyskać lepsze wyniki na treningach. Przeciwutleniacze pomagają poprawić przepływ krwi, co może skutecznie pomóc przy skurczu mięśni.

Wypróbuj: co najmniej 100g dziennie. Nie ograniczaj się do zwykłych, możesz dodać maliny, jagody, truskawki, jeżyny, agrest i porzeczki do mieszanki dla smaku.

Przeczytaj również TEN artykuł, aby dowiedzieć się więcej.

6. Zielone warzywa:

Ich naturalne przeciwutleniacze mogą zapobiegać rakowi, ale nie pomogą kurczyć talii. Pewne jest to, że zawierają małą ilość kalorii, 100g szpinaku zawiera tylko około 23 kalorie, a 100g brokułów 35 kalorii. Większość zielonych warzyw jest również dobrym źródłem wapnia, oraz niezbędnym składnikiem do prawidłowego skurczu mięśni. Innymi słowy, pomagają napędzać Twoje treningi.

Wypróbuj: cztery porcje dziennie. Przechowuj worek umytego szpinaku w lodówce i wrzucaj garść do zupy, sałatki, dań z makaronu. Smacznego !

7. Jogurt:

Ludzie, którzy jedzą jogurty które zawierają dużą ilość wapna, mogą łatwiej stracić na wadze, i pozbyć się brzucha. Bakterie probiotyczne w większości jogurtów pomagają utrzymać zdrowy układ trawienny, co przekłada się na mniejszą częstość występowania gazów, wzdęć i zaparć.

Wypróbuj: Od jednej do trzech filiżanek jogurtu dziennie. Beztłuszczowe lub o niskiej zawartości tłuszczu . Wybierz niesłodzone jogurty, które zawierają żywe aktywne kultury. Dodaj garść świeżo posiekanych owoców do smaku.

8. Zupy wegetariańskie:

Naukowcy z Pennsylvania State University odkryli, że ludzie, którzy jedli zupy na bazie bulionu dwa razy dziennie tracili na wadze szybciej niż ci, którzy jedli tę samą ilość kalorii w przekąskach. Osoby które spożywały zupy utrzymywali również średnio całkowitą utratę masy ciała o 7 kg po upływie roku.

Wypróbuj: Przynajmniej jeden kubek niskokalorycznej zupy jarzynowej codziennie.

9. Łosoś:

Owoce morza, zwłaszcza tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela, są doskonałym źródłem kwasów omega-3 kwasów tłuszczowych. Te tłuszcze mogą bardzo pomóc. Owoce morza mogą pomóc w powolnym trawieniu i zapobieganiu pragnienia. Są również doskonałym źródłem białka.

Wypróbuj: 50-100g tygodniowo. Dziki łosoś, zawiera więcej kwasów omega-3 niż hodowlany. Możesz dodać siemie lnianie lub orzechy.

10. Komosa ryżowa:

Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ten pełnoziarnisty ryż peruwiański
zawiera 7g błonnika oraz 14g białka na 100g. Gotuje się go tak samo jak inne ryże, tylko niektóre marki wymagają spłukiwania. Jest to skrzyżowanie pełnoziarnistego kuskus i krótkich ziaren ryżu brązowego. Jest on chrupiący i ma orzechowy smak.

Wypróbuj: Komosę ryżową można przyrządzić na wiele sposobów. Możesz zamienić na płatki owsiane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *