Buraki – dlaczego warto je jeść?

Buraki to bardzo zdrowe i bogate w witaminy i właściwości odżywcze warzywa. Na pewno nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Co w szczególności możemy im zawdzięczać?

Buraki to warzywa bogate w antocyjany – barwniki, które występują także w czerwonym winie. Wspomagają one naszą odporność, zapobiegają występowaniu nowotworów oraz sprawiają, że wolniej się starzejemy. Zalecane jest dzienne picie szklanki soku z buraków, gdyż uchroni nas ona przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda nam sił.

Mimo że nie zawierają one dużo żelaza, są wspaniałym środkiem krwiotwórczym, zapobiegają anemii oraz wspomagają leczenie białaczki. Zaleca się spożywanie buraków kobietom w ciąży, gdyż zawarty w nich kwas foliowy warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Powinni je jadać także nadciśnieniowcy, ponieważ azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu oraz przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Wiemy już zatem, że buraki są bardzo zdrowe, warto wiedzieć także, że są one również nisko kaloryczne, jednak należy pamiętać, że mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są polecane osobom chorym na cukrzycę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *