Błonnik w codziennej diecie

Błonnik to niezbędny składnik naszej diety, dodatkowo odgrywa bardzo ważną rolę w odchudzaniu. Odpowiednia ilość błonnika w codziennej diecie pozwala zachować smukłą linię i zdrowie. Błonnik wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, co daje uczucie sytości nie dostarczając przy tym kalorii. Pomaga również na zaparcia i lepszą prace jelit, dzięki czemu prawidłowo przebiegają procesy przemiany materii. Błonnik tworzy na ścianach jelit powłoczkę śluzową, która utrudnia wchłanianie się pewnych substancji, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Zatrzymuje wchłanianie złego cholesterolu, trójglicerydów i glukozy, dzięki czemu ma istotny udział w profilaktyce cukrzycy, miażdżycy naczyń i chorób serca.

Niedobór błonnika w organizmie może powodować choroby takie jak: próchnica, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, cukrzyca, otyłość, kamica zółciowa, zaparcia, a także nowotrory i polipy jelita.

Błonnik zawiera każdy produkt pochodzenia roślinnego. Dieta odchudzająca powinna być bogata w błonnika z wielu powodów. Błonnik nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym, który dzieli się na dwa rodzaje: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie.

Błonnik rozpuszczalny w wodzie to paktyna, inulina, gumy i kleje roślinne. Mają one głównie działania metaboliczne. Błonnik rozpuszczalny wiąże dużą ilość wody, pęcznieje w żołądku, rozciąga jego ściany, dając poczucie sytości. Ten rodzaj błonnika pomaga także oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii i metali ciężkich. Błonnik rozpuszczalny znajdziemy w grejpfrutach, pomarańczach, marchwi, ziemniakach, cykorii, brązowym ryżu, otrębach owsianych, jęczmieniu, czy owsie.

oatmeal-633099_960_720

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie to m.in. celuloza, skrobia i ligniny, z którego zbudowane są ściany komórkowe roślin. Wchłania wodę, lecz się w niej nie rozpuszcza. Błonnik ten odpowiada za większość działań miejscowych w żołądku i jelitach. Jest niezastąpiony w zwalczaniu przewlekłych zaparć, które często występują podczas odchudzania. Źródłem jego dużej ilości są zewnętrzne części nasion i owoców, warzywa, pełnoziar
niste pieczywo, kasze, płatki owsiane, suszone owoce oraz ziarna roślin strączkowych.

Aby błonnik działał, trzeba codziennie jeść 30 g tego składnika. Odpowiada to np. 3 łyżkom otrąb pszennych, grahamce i jabłku. Należy zastąpić białe pieczywo razowym, jeść 5 razy dziennie porcję warzyw, 2 razy dziennie porcję owoców i dodawać do potraw otręby.

Produkty, które mają wysoką zawartość blonnika;

ryż brązowy, chrupki kukurydziane, płatki pszenne, sezam, chleb żytni pełnoziarnisty, wiórki kokosowe, chrzan, groch, fasola czerwona, fasola biała, suche brzoskiwnie oraz otręby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *