6 powodów, dla których warto jeść cynamon

Cynamon to przyprawa, bez której nie wyobrażam sobie jesieni i zimy. Nie tylko świetnie rozgrzewa swoim zapachem, ale też sprawia, że każda potrawa czy napój smakuje z nim lepiej. Jednak smak i zapach to nie jedyne jego zalety. Dowiedzcie się, dlaczego jeszcze warto go jeść.

1. Aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

Hamuje też rozwój choroby Alzheimera. Wszystko dzięki takim związkom, jak aldehyd cynamonowy i epikatechina, które hamują gromadzenie się szkodliwego białka tau w mózgu. Cynamon wpływa także na prawidłową pracę białka w komórkach mózgowych, dzięki czemu powstaje struktura, która wspomaga oczyszczanie toksycznych protein.

2. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

Świetnie spisuje się w dietach odchudzających, gdyż przyspieszając proces spalania tłuszczu. Jako, że redukuje też poziom cukru we krwi, w organizmie wytwarzane są mniejsze ilości insuliny, a co za tym idzie, nasze ciało magazynuje mniej tłuszczu.

3. Cynamon jest też przepełniony antyoksydantami zwalniającymi proces starzenia się komórek oraz może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Te same przeciwutleniacze uniemożliwiają kwasom tłuszczowym osadzanie się na żyłach i tętnicach. Podobno zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

4. Olejek i kora cynamonu pomogą w walce ze zmianami trądzikowymi.

Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.

5. Warto też codziennie rano przed śniadaniem jeść pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu.

Przyniesie to ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.

6. Cynamon wykazuje niesamowite właściwości wspomagające leczenie chorób wywołanych zakażeniem przez drożdżaki, np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *